Livet efter fjortonde januari.

Jag startade den här bloggen/dagboken 2012 då jag blev opererad för ett stort bukaorta-aneurysm. Jag ville komma tillbaka till livet. Det har jag väl gjort nu. Mina mål att springa ett marathon och Lidingöloppet 30 km är uppfyllda. Nu januari 2022 skulle "Livet börja", jag blev pensionär på"riktigt". Tomas min man skulle bli halvtidspensionär. Vi skulle göra så mycket tillsammans. Det som sen händer den 14 januari 2022 är det värsta som hänt mig hittills i mitt liv. Min fina Tomas avslutar sitt liv efter en kort tid av psykisk ohälsa. En del av mitt liv tar slut där. Jag har en stor fin familj och nu tar vi en dag i taget tillsammans. Men saknaden är så stor. Så min blogg fortsätter, jag behöver komma tillbaka ännu en gång. Men den här gången blir det så mycket svårare.

31 januari

Publicerad 2022-01-31 07:58:01 i Allmänt,

Min sista officiella arbetsdag. Slutade 7 januari men har komp och semester som jag tog ut resten av månaden. Vi hade nog firat lite i kväll om du hade funnits vid min sida Tomas. 
Det finns ett ord som hela tiden finns i mitt huvud  Varför? Jag dömer dig inte, jag vet att du mådde så dåligt att du inte såg någon annan utväg. Men tomrummet är så stort. Och så kommer det att vara resten av mitt liv. Jag förstår att det kommer att kännas lättare så småningom men du kommer alltid att fattas mig min älskade Tomas. 
Jag har så många omkring mig. Jag är så glad för det. Men sorgen är tung. 

I ofattbar sorg och saknad

Publicerad 2022-01-22 18:44:11 i Allmänt,

(null)

Min livskamrat finns inte mer. 
När jag slutade jobba den 7 januari fick jag blommor, present, bubbel, choklad och ett kort där det står " Nu börjar livet". 
Det jag inte visste då var att en vecka senare skulle jag förlora en del av livet. 
Tomas som mått dåligt sedan den 23:e december, hade frivilligt lagt in sig på den öppna psykiatriska avdelningen i Lund. Det gjorde han den 4 januari. Då hade han vid ett par tillfällen besökt akutmottagningen på Psyk. Fått tabletter, första gången ganska svaga, andra gången starkare men de hjälpte inte heller. Vi hade haft en bra julhelg. Tomas berättade inte för mig förrän på juldagen att han hade haft en frånvaroattack på jobbet den 23:e december. 
På julafton hade allt verkat som vanligt. Tomas var tomte. Ingen av oss andra märkte att han mådde dåligt. Hela tiden frågor vi oss om och om igen om vi borde ha lagt märke till något. På juldagen gjorde vi en fin vandring till Dalby Söderskog, det var så vitt och fint och Tomas tog flera fina bilder. 
Annandagen kände han sig inte riktigt bra och ville stanna hemma när jag vandrade med Anki och Magnus. 
På måndag den 27:e när vi skulle jobba båda två så kände han att han inte orkade jobba. Jag jobbade hela veckan. Det känns så fel i efterhand, jag borde ha varit hemma med honom. Nyårsafton var vi hos Oscar och Johanna. Nyårsdagen passade vi först våra barnbarn, sen vandrade vi en av Karin Hoffmans rundor i Trolleholm. Vi hann knappt runt innan det blev mörkt. Vi bestämde att vi skulle gå den till sommaren eftersom det var en runda i boken Evighetsträd och man kunde knappt se vilket träd som beskrevs. 
På söndagen tränade vi i Skrylle, passade Belle, träffade Felix.
På måndagen den 3 januari, hälsade Ruben på, vi tränade på Actic efter att vi passat Belle och Lykke. Ruben sov över till tisdag, jag joggade femman i Skrylle, Tomas tränade med Ruben. Även den här dagen träffade vi Belle och Lykke. Det var på tisdagskvällen den 4 januari som han gick ner till psykakuten och lades in. 
Där började vår mardröm, Tomas mådde bra ibland, jättedåligt ibland. Efter den första ECT-behandlingen mådde han jättebra. Nästa dag var han nere i mörkret igen. Vi hade en timmes besökstid varje dag. Jag och Erika turades om. Alla i familjen ringde, skrev meddelanden, men ingen av oss fattade hur dåligt det var. 
14 januari 
Dagen för ECT-behandling Nr 2. Messade på morgonen. Ringde inte. Ville inte störa eftersom jag visste att han ville ha det lugnt på morgonen. Åkte till Skrylle och sprang femman. Messade och frågade hur det gått på behandlingen? Han svarar att han inte hunnit känna efter. Skriver också i vår gemensamma grupp. Han berättar att det kommer att vara besöksförbud i två veckor på grund av Covid. 
Jag ringer inte, tänker att han behöver nog vila. Messar bara att jag älskar dig. Vi hörs sen. 
Får smileys till svar. Åker och handlar på Willys,  hämtar ut paket. Vi hade beställt en sulky, nu när vi har små 2 barnbarn och ett på väg, nu när vi kommer att ha mer tid tillsammans och med barnbarnen. 
Kommer hem, skickar ett meddelande, äter och ser att meddelandet inte har gått fram. Ringer, telefonen är avstängd. Jag fattar direkt att det är allvarligt. Ringer Oscar som ringer Psyk. Då är klockan strax innan ett. De säger att han "skrivit ut sig". De har inte bemödat  sig att försöka ringa oss. Det visar sig sedan att de inte ens har mitt nummer. Det som följer nu är kaos. Oscar ringer polisen. Vi kör runt och letar. Polisen är väldigt professionella.. Vi pratar med varandra i familjen. Vi gråter, vi tror att det finns hopp. Vid niotiden får vi beskedet att Tomas inte finns mer. Min fina man. 
Vid ett möte på Psyk dagen efter får vi ytterligare 3 versioner när man sett honom gå. Vi har så många frågor obesvarade. Varför frågade ingen honom vart han var på väg. Varför tittade ingen på hans rum när de såg honom gå? Varför tog de inte kontakt med polis? Varför frågade ingen honom hur han mådde efter ECT- behandlingen? De som är proffs såg de inte hur dåligt han mådde? Att han kunde välja döden framför livet beror på att han mådde så dåligt så att han inte såg någon annan utväg. Ibland känns det inte som det finns några tårar kvar. 
Han hade så mycket att leva för. Igår 20/1 blev han morfar, Arthur Tomas, såg dagens ljus. En stor glädje mitt i sorgen. 
Jag frågar mig om och om igen, varför vi inte förstod hur dåligt han mådde. Jag tycker att vården svek. Jag har en stor familj med barn och barnbarn, men jag saknar honom så. 















Torsdagskväll 13 januari

Publicerad 2022-01-13 20:11:00 i Allmänt,

Lykke 3 månader idag❤️. 
Slutförde styrelseprotokollet på förmiddagen. Ska snart läsa igenom det. Och skicka iväg det senare ikväll. 
Tränade på Sankt Hans backar, i blåsten, åtta grader varmt, men det kändes mycket kallare. Körde tio backar med övningar uppe på backen och när jag kommer ner. 
Hem och åt lunch, cyklade upp till Mätaregränden. Lekte med Belle, höll den lilla Lykke. Oscar tränade på gymmet. Cyklade sedan till Tomas. Inte riktigt lika bra idag. 
Det är så svårt. Man kan inte hjälpa, inte ens trösta. 
Ser på Malou efter tio där hon intervjuar en man som skrivit en bok om sin sjukdom och hur han blev hjälpt. Sevärt. 
(null)




Onsdagskväll

Publicerad 2022-01-12 19:48:40 i Allmänt,

En hoppfullare dag, kanske blir livet ljust igen. Kanske sitter mannen i mitt liv snart bredvid mig här i soffan. 
Vad har jag gjort idag då? 
Joggade en runda på förmiddagen. Skrev lite på protokollet från gårdagens styrelsemöte. Måste göra det klart i morgon. 
Cyklade och hämtade Belle klockan två. Stannade en stund hos dem en stund medan Oscar tränade. Cyklade hem, träffade en glad Tomas. 
Lagade mat när jag kom hem. Min "mission" nu är att försöka äta upp maten i kyl och frys. 
Ser på sjuksystrarna på Fredenslund. 

Lyssnar på:
(null)




Onsdagsmorgon

Publicerad 2022-01-12 07:54:27 i Allmänt,

Gick upp strax efter sju. Har ätit frukost och druckit kaffe. Ser på TV 4 Nyhetsmorgon. 
Planer för dagen? 
-Jag måste skriva protokollet från gårdagens möte. 
- Skanna in föregående mötesprotokoll 
- Träna
- Träffa Tomas
- Träffa Belle och Lykke. 
- Bära ner resten av julsaker 
Ja vi får se hur det blir. Ska rensa frysen och städa kylen och skafferiet. Har en massa att äta upp nu när det bara är jag hemma. Får säkert slänga en del. 
En ny dag framför mig. Hur den blir beror på mig själv. En massa saker påverkar den, men det är jag som bestämmer hur jag ska tackla den uppkomna situationen. 
(null)




Tisdagskväll

Publicerad 2022-01-11 21:56:17 i Allmänt,

Dagarna går, det är så tomt härhemma. Ännu så länge ser vi inte ljuset i tunneln. Men jag är säker på att vi snart ser det. Svårt att inte kunna göra något alls. Inte kunna trösta. En futtig timme om dagen kan vi ses. 
Den här dagen har varit bra trots allt. Jag orienterade med Anki i Skrylle. Duschade och åt lunch därute. Ost och broccolipaj  med ädelostkräm som var alldeles för salt. 
När jag kom hem började jag köra ner julsakerna till förrådet.  Det mesta är nere nu. Granen och några tomtar är kvar. 
Lika roligt som det är att sätta upp julsakerna, lika befriande känns det att ta ner dem. Det känns renare utan dem. Det gick ändå ganska bra att få ner dem i förrådet. Tar resten i morgon. Vi har haft styrelsemöte i kväll, så långtråkigt, vi har en som jag tycker förstör. Men nu är det som det är….
Ska skriva protokollet i morgon förmiddag. 
Har haft en svår start på 2022. Men hoppas att det snart blir bättre. Tänkte att jag skulle göra något fysiskt varje dag. Det har det inte blivit. Det har hänt så mycket. 
Slängde godis och kakor idag, har ambitionen att äta nyttigare. Har en massa i frysen också. Tror att jag ska slänga dem med. 
Har kvar skumtomtar och Lindtkulor, var så nära att äta dem i kväll. Men de är för goda för att slängas. 
Sett på sjuksystrarna på Fredenslund, en bra serie. Ska fixa lite och se lite till av den innan jag lägger mig. 
(null)

(null)

(null)






Måndagskväll

Publicerad 2022-01-10 23:52:35 i Allmänt,

Belle vaknade inte förrän kl åtta. Efter att ha ätit frukost så åkte vi ner till stan med bussen. Tillsammans med Julia som också sovit över. 
Vi gick en stund på stan. Fikade på Espressohouse vid stationen ( där de inte hade pannkakor ). Vi fikade för bara för att vi hade tänkt åka spårvagnen hem. Vi missade den precis så det blev bussen hem. 
Belle vägrade somna. Johanna hämtade henne vd halv tre. Jag körde Julia till Kävlinge. 
Pratade med mannen i mitt liv❤️. Hälsade på honom en kort stund. Låt allt bli som vanligt snart. 
Sen har jag plockat bort julen. Vardagsrummet är fullt av jullådor. Men det känns rätt att göra det nu. 
Nu ska jag bara få ner alla lådor. 
Men i morgon ska jag först och främst orientera med Anki och Magnus i Skrylle, december månads bana. 
(null)

(null)

Söndagsmorgon

Publicerad 2022-01-09 07:46:50 i Allmänt,

Idag skulle jag ha plockat bort julen. Så blir det inte. Känns som den här dagen är helt fullbokad. 
Kl elva ska jag och Ann träffas och skriva "Tack för presenten" på tavlan på Jobbet. I fredags kändes det så konstigt, ville på något sätt bara skynda mig hem. 
Helst ska jag träna något innan dess. 
Oscar och Johanna ska förhoppningsvis titta på lägenhet som Emelie och Jakob är intresserad av. Då får jag passa barnen. 
Måste handla lite mat. Ska träffa Tomas kl fyra. 
Sen ska Belle sova över och jag ska passa henne i morgon. 
Så på tisdag får jag väl börja plocka bort julen….
(null)

Lördagskväll

Publicerad 2022-01-08 22:07:19 i Allmänt,

Klockan är snart tio. Ska snart lägga mig. 
Hoppas på att få sova inatt. Det är en stor tomhet härhemma. Så tomt…
 Har sippat  på ett glas vin. Ätit chips. 
 Har inte tränat. Känner mig som en elefant. 
Borde plocka bort julen, men i morgon ska jag passa Belle igen. Får göra det den här veckan i alla fall. 
(null)

En ännu tröttare kärring….

Publicerad 2022-01-08 16:35:12 i Allmänt,

5:20 vaknade det söta lilla barnbarnet. Hon ville inte somna om. Så jag fixade välling och hon fick se Bing. Det var vad hon ville. Just då orkade jag inte argumentera. 
Hon hade ingen overall med så vi kunde inte vara ute och leka. Men först gick vi en runda och slängde skräp sen tog vi en tur till Erika och Lennart. Så skulle hon sova, det gick inte med sagobok. Till sist somnade hon i min famn i soffan. La henne i sängen, hon vaknade efter en dryg timme. Fick henne att somna igen, hon låg på min bröstkorg, jag halvlåg i soffan. Slumrade nog själv till lite. 
Oscar hämtade henne vid två. 
Jag duschade, borstade tänderna, hade inte hunnit någondera innan. 
Plockade ihop lite saker som jag tog med till Tomas. Träffade honom kl tre. Han mådde inte helt bra idag men han såg fräschare ut. Förstår hur svårt det måste kännas att inte kunna träffa lilla Belle framförallt. Men det måste finnas en lösning, det är bara att se tiden an. Känns bra att det är så nära. 
 Vi ska ju till Malmö sen och säga hejdå till Kenyafamiljen. 
Och gratta Kent som fyllde 75 år den 4 januari.
(null)



Fredag 7 januari

Publicerad 2022-01-07 23:25:19 i Allmänt,

Här sitter en trött kärring.  Gick upp halv sex. Tvingade mig själv att köra mitt mycket korta styrketräningspass. Sista arbetsdagen. 
Vi rivstartade med en angio. Kliniken bjöd på frukost. Vi fick present, bubbel och blomma. 
Gick hem lite tidigare. Åkte hem med blommor och bubbel. Hade beställt en jacka som jag hämtade ut nere på Malmborgs. Handlade också lite chips och godis till kvällen. Lite snacks till Tomas också. 
Följde med Erika till Tomas. Vi hade med träningskläder och lite annat till honom. 
Hem för att fixa till kvällen, vi hade tidigare bestämt att fira Jeanette här. Kaffe och semlor. Lite bubbel för att fira att jag är pensionär och att Jeanette fyller år. Niclas, Camilla och Julia. Jeanette och Daniel, Felix och Ruben. Erika och Lennart. Oscar, Johanna, Belle och Lykke. På något sätt blev det plötsligt bestämt att den söta lilla Belle skulle sova över. Nu sussar hon sött. Jag har röjt upp härhemma och ska snart lägga mig. Har pratat med Tomas. Saknar honom här hemma. Nu ska jag sova😴



Trettondagen

Publicerad 2022-01-06 19:32:23 i Allmänt,

I morgon är det min sista officiella arbetsdag. Det känns konstigt. Kommer att vara kvar på timmar. Sista januari blir jag officiellt pensionär. Vi får se hur det känns. 
Vad har jag gjort idag då? Fixade lite härhemma först. Blev bjuden på Belles födelsedagsfest med Johannas familj. Det var trevligt. På vägen dit besökte jag gymmet. Trodde att det var öppet, men det var det inte.  Det blev 24/7 gymmet och Crosstrainer där. Ganska trångt, fick tvätta av mig och byta om på handikapptoaletten. 
Träffade Tomas sen, lämnade över kläder. Kändes ändå positivt. Fika hos Lennart och Erika sen. Den här dagen har verkligen gått i ett. Hemma nu. Fikat lite. Ska förbereda mig för morgondagen. 
Kanske se lite på filmen jag somnade till igår….



Så tomt och ensamt…

Publicerad 2022-01-05 21:16:19 i Allmänt,

Är inte van att vara själv. Vet inte när jag senast sov själv. Sträckte ut handen igår, den andra sidan av sängen var tom. 
Bäddade rent i våra sängar. Strök tvätten. Joggade en runda. Ruben kom och gjorde mig sällskap. Vi passade sedan Belle och Lykke medan Oscar och Johanna tränade. 
Körde Ruben till stationen, lagade mat när jag kom hem. Ser " The Guernsey Literary &  Potatoe Peel Pie Society". 
Har läst boken 2 gånger sedan också sett filmen på bio. 
Hoppas att jag får sova lite mera inatt. 
(null)

Onsdag 5 januari

Publicerad 2022-01-05 13:15:47 i Allmänt,

Ingen rolig dag. Att ha en närstående som mår dåligt påverkar oss alla andra också. Själen är inte så lätt att laga. Vi får se tiden an. 
Har joggat en runda idag. Det gick riktigt lusigt. Inga planer för dagen direkt. Kanske passa Belle. 
Sov dåligt i natt. Innan joggingturen strök jag tvätten. Har tvättat lite. 
Ser just nu på " Husebyaffären"
Kommer nog att ta en nap i soffan. 
(null)

Tisdag 4 januari

Publicerad 2022-01-04 08:37:53 i Allmänt,

Ser på TV 4 Nyhetsmorgon. Ruben har sovit över. Han sussar vidare i vårt sovrum nu. 
Igår då?
Åkte och klippte mig kl 10. Vet inte vad hon tänkte på men hon klippte luggen uppe vid hårfästet. Jättekort. Men det är bara att leva med det. Det växer ju ut. 
Vi gick en promenad ner till stan och genom Stadsparken. Grått och tråkigt väder. 
Vid fyra åkte vi upp till Mätaregränden. Ruben kom också dit. Träning på gymmet sen, Ruben hängde med. Handlade mat på ICAFÄLADSTORGET. Lagade till pasta med pesto när vi kom hem. Enkelt och gott. 
(null)




Måndag 3 januari

Publicerad 2022-01-03 08:13:12 i Allmänt,

Tomas första dag som halvtidspensionär. Vi får väl se vad han tycker om det. Jag ska klippa mig på Skult kl 10. Mot eftermiddag/ kväll ska vi passa Belle och Lykke medan föräldrarna tränar. Ännu inga andra planer. 
Träna 🏋️‍♀️ måste vi. Fortsättning följer…
Men jag har målsättningen att göra något fysiskt varje dag, om jag inte är sjuk. 
(null)



2 januari

Publicerad 2022-01-02 22:54:56 i Allmänt,

För några veckor krånglade vår torktumlare. Den har nog varit med sedan husen byggdes. 
Vi beställde en ny på Elon. När jag kom hem kom jag på att jag inte rensat ett  av filtren. 
När jag sedan gjorde det så fungerade den igen. Först tänkte vi att vi kanske skulle säga att vi inte ville ha den, men till sist bestämde vi oss för att ändå ta den. Oscar hjälpte Tomas med det idag och nu har vi en sprillans ny torktumlare. 
Sen åkte vi till Skrylle, så mycket folk på parkeringen, de håller på att bygga om parkeringen så vissa sektioner är avstängda. 
Jag joggade femman, det var så mycket folk på spåret. 
Sen åkte vi till Oscar och Johanna, vi passade Belle och Lykke, Felix kom och hälsade på och lekte mycket med Belle. Vi hämtade takeaway från Chop chop. Körde Felix till Malmö sen. 
Erika hälsade på. Vi följde henne hem sen. 
Resten av kvällen har tillbringats i soffan. 

(null)


Nyårsdagen 2022

Publicerad 2022-01-01 19:48:16 i Allmänt,

Vi åkte till Mätaregränden och passade Belle och Lykke en stund. Vi var ute på lekplatsen, Lykke sov i vagnen. Sen åkte vi till Trolleholm, vi bestämde oss  för att vandra en av Karin Hoffmans vandringar, det gjorde vi på morgonen. Jag printade ut vandringen med karta. Kollade att jag hade laddat ner rundan. Vädret var grått, ganska milt, ingen blåst. Glömde kolla uppdateringar. Det var ganska svårt att hitta runt. Men eftersom vi hade laddat ner rundan så kom vi  runt. 
Det var blött och ganska upptrampat. Tänker att det vore trevligt att gå den på sommaren.
Vi handlade på Willys på vägen hem. Lagade mat. Har börjat se en film. Är trött, tror jag ska lägga mig tidigt. 
Det är en svensk film, orkar nog inte se den klart. 
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)




Gott Nytt 2022🍾🥂

Publicerad 2022-01-01 08:34:39 i Allmänt,

Oscar och Johanna hade gjort det så fint igår. De hade lagt ner mycket tid. Oscar hade tillagat kött enligt konstens alla regler. Men jag är inte helt bekväm med att äta kött. 
Tomas har bestämt sig för att inte vara helt vegan utan tänka sig vissa avvikelser. Att man kan använda mejeriprodukter, fisk och ägg. Det känns bra för mig som lagar det mesta av maten. Men jag tänker att det gröna ska vara dominerade i vår kost och inget rött kött. 
För att återgå till gårdagen, vi gick ut och gick en runda. Belle somnade, Lykke var inte helt tillfreds med livet så det blev inget spelande. 
Vi skålade in det nya året på ovanvåningen och tittade på fyrverkerier, det disiga och dimmiga vädret gjorde dock att raketerna inte syntes så tydligt. 
Nytt år, nya föresatser. Man ska ju inte ha nyårslöften men jag har ett: mer träning 🏋️‍♀️. 
Planer för dagen? Mycket oklara. 
Lite bilder från igår. 
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela