Livet efter fjortonde januari.

Jag startade den här bloggen/dagboken 2012 då jag blev opererad för ett stort bukaorta-aneurysm. Jag ville komma tillbaka till livet. Det har jag väl gjort nu. Mina mål att springa ett marathon och Lidingöloppet 30 km är uppfyllda. Nu januari 2022 skulle "Livet börja", jag blev pensionär på"riktigt". Tomas min man skulle bli halvtidspensionär. Vi skulle göra så mycket tillsammans. Det som sen händer den 14 januari 2022 är det värsta som hänt mig hittills i mitt liv. Min fina Tomas avslutar sitt liv efter en kort tid av psykisk ohälsa. En del av mitt liv tar slut där. Jag har en stor fin familj och nu tar vi en dag i taget tillsammans. Men saknaden är så stor. Så min blogg fortsätter, jag behöver komma tillbaka ännu en gång. Men den här gången blir det så mycket svårare.

Måndagskväll

Publicerad 2022-02-28 20:59:00 i Allmänt,

Februaris sista dag. 1 mars i morgon. Fettisdag i morgon. Tiden går. Den bryr sig inte om oss och vår sorg. 
En ganska bra dag idag. Hade bestämt att vandra med Anki idag. I Röstånga. Det blev en fin runda. Vädret var jättefint. Hon tappade körkort, bankkort och två andra kreditkort. 
Hon och Magnus åkte dit, hittade körkort och bankkort. En joggare hade sedan hittat de två andra korten. Han ringde henne, hade googlat hennes namn. Helt galet. 
Åkte till Mätaregränden sen. Stannade och åt med dem. 
Nu är  jag hemma på Margaretavägen. Ska försöka mig på ännu en natt. Undviker tankarna på vad som hänt. 
Ser på Sweet magnolias på Netflix. Är glad att jag kan se på TV. 
(null)

Måndag 28 februari

Publicerad 2022-02-28 07:43:09 i Allmänt,

Har sovit själv för första gången efter det som hände. Det gick ändå bra. När jag vaknade under natten lät jag bli att tänka på det som hänt. Skrev till C att jag inte orkade träffa henne den här veckan. Jag är inte riktigt redo. Gårdagen var en skräckupplevelse. Att jag kunde känna den fruktansvärda sorgen. Jag visste inte var jag skulle bli av. 
Att sedan få sitta och prata med Amir och Halina var botemedlet då. Kaffe och kaka. Och en cognac. Stort tack till dem. 
Ska träffa Anki idag. Vi ska gå en kortare vandring. Hoppas att det går bra. Men det gör det nog. 
(null)


Jag tror jag går sönder av sorg

Publicerad 2022-02-27 14:43:47 i Allmänt,

Ända sedan till en halvtimme sen var detta en ok dag. Lämnade Jeanette vid stationen tidigt på morgonen. Efter att ha varit hemma och ätit frukost åkte jag till Skrylle och joggade femman. Var sedan hos Oscar och Johanna en stund. Handlade på Willys och kom sedan hem till den här tomma lägenheten. Då slog sorgen till med full kraft. 
Tänkte att jag kunde ta en fika med Kristiina men hon tittade på Poirot, var trött och orkade inte. När hon tyckte att jag lät förkyld sa jag att det var för att jag hade gråtit så mycket. " Är du fortfarande ledsen" säger hon. Är hon dum eller? Det är sex veckor sedan Tomas dog. 6 veckor!! Avslutade snabbt samtalet. Vill nog inte träffa henne på länge.  
Det är så fint väder. Får gå ut och gå en runda istället. Har gråtit så mycket så just nu har jag slut på tårarna. 
(null)
Belles hand i min ❤️
(null)
Lykke sitter i mitt knä. 

Ännu en dag…

Publicerad 2022-02-26 22:20:51 i Allmänt,

Mådde riktigt dåligt på morgonen. Vaknade tidigt. Passade sedan Lykke medan Oscar fick sova lite till. Gick med Lykke ner till VC på sjukhuset. Hon skulle kolla sina öron. 
Körde och hämtade Jeanette i Malmö. Lämnade av hennes saker på Margaretavägen. 
Sen åkte vi till Mätaregränden. Hann sitta en stund i solen innan Lykke vaknade. 
Handlade på Willys. Lennart bjöd på mat från Chop Chop. Efteråt hade vi marängsviss. 
En ganska ok kväll. Nu är jag på Margaretavägen, jag och Jeanette. Har fixat lite med att skicka några tackkort till. Gått in på nätet och fixat en ansökan. 
Vill att bouppteckningen ska börja nu. Det är också ett sätt att gå vidare. 
(null)

Varför?

Publicerad 2022-02-25 22:09:48 i Allmänt,

Varför? Varför? Ser en film men tänker mest på Tomas och det som har hänt. Hur kunde vårt liv förändras på 3 veckor? Från att ha varit lycklig och förväntansfull inför det liv som väntades oss förvandlades livet till en mardröm. Jag har så svårt att fatta att det har hänt. Flera gånger tänker jag " den här bilden ska jag skicka till Tomas". " Det här måste jag säga till honom". 
Vet att det kommer att bli lättare. Någon gång. Det måste lätta. Att ha de här avgrundsdjupen. Jag måste försonas med att det här har hänt. Sorgen efter Tomas kommer jag att ha med mig resten av mitt liv. Saknaden likaså. Min bästa vän du finns inte mer hos mig. 
(null)



6 veckor sedan.

Publicerad 2022-02-25 06:37:31 i Allmänt,

Idag är det 6 veckor sedan Tomas avslutade sitt liv och jag sitter framför TV:n och ska äta frukost. Så orättvist. Livet har bara fortsatt som vanligt. Inte för oss berörda. För oss har det stannat upp. Vi mår dåligt. Vi sörjer. Vi tar en dag i taget. Vi gråter. Emellanåt är hjärnan ur funktion. Vetskapen om att det här inte slutar, det kommer att fortsätta lång tid framöver. Tomas Tomas varför blev det så här? Förlåt att vi inte förstod. Vi borde ha förstått din smärta. 
Och Ryssland har invaderat Ukraina…så fruktansvärt. 2022 och i Europa. Man tror inte att det är sant. 

Torsdag 24 februari

Publicerad 2022-02-24 20:52:11 i Allmänt,

Ännu en dag har snart gått. Idag är det en månad sedan vi hade en kort minnesstund vid Tomas kista. Det är lika tungt nu som då. Vissa dagar går någorlunda bra. Men ibland vaknar man med bröstsmärtor, ångestkänslor och illamående. Då är gråten nära hela tiden. 
I förmiddags gick jag ner till stan och lämnade in mina söndringa glasögon. Sen gick jag upp till Oscar där jag hjälpte till att passa Lykke. 
Träffade sen Dervla och Karolina på Dubbel Dubbel. En trevlig restaurang nära stationen. 
Så på något sätt en "normal" dag, men ändå så onormal. Men det hjälper att ibland tänka på annat. 
Sov mycket dåligt inatt. I kväll blir det Lunixen. 

Tisdag 22 februari

Publicerad 2022-02-22 07:37:04 i Allmänt,

Har passat lilla Belle inatt. Ett hostig litet barn. 
Hon vaknade kl tre och ville upp. Då fick vi lägga oss i soffan. Hon somnade efter en halvtimme. Det blev inte så många timmars sömn i natt heller.  Jag är konstant trött. Jag lever ibland som i ett vakuum. Sörjer Tomas. Sörjer det liv som kunde ha varit. Sörjer över barnen som förlorat sin far.  Barnbarnen som aldrig fick lära känna sin farfar och morfar.  
Uttrycket: "det finns en mening med allt". Hur kan man bara säga så? 
Som tur är så har jag bättre stunder. Det finns bättre dagar. Och det är inte så länge sedan allt hände. Det måste ta tid säger alla. Jag skulle vilja ligga under ett täcke. Helst nedsövd och få vakna upp ur en mardröm och allt skulle vara som vanligt. Min älskade Tomas hur kunde det bli så här. Vi skulle ju sitta på hemmet tillsammans. Vi skulle göra så mycket tillsammans innan dess. 
Hoppas att den här dagen blir någorlunda bra. 




Passar mina barnbarn

Publicerad 2022-02-21 11:04:18 i Allmänt,

Passar två av barnbarnen idag. Lykke och Belle. Belle är hemma från dagis. Hon har sovit dåligt och är lite hostig. Oscar kommer hem vid middagstid. 
Gick till gymmet i morse efter att ha ätit frukost med Jeanette. Körde Crosstrainer i 30 minuter. Kände mig fysiskt slut och lätt illamående. 
Än så länge går det bra med barnpassandet.  Lykke kan vara lite besvärlig. Ska träffa Karolina sen. I Skrylle. Det är skitväder ute. Blåser och regnar. Passarmitt humör. 
Förr när jag gick in på FB kollade jag vandringsgrupper. Nu kollar jag SPES för dig som mist i självmord. Vet att det är för tidigt att tänka att livet ska bli lättare men det är så svårt. 

Törs inte lägga mig för tidigt…

Publicerad 2022-02-20 22:30:37 i Allmänt,

Måste vara trött när jag lägger mig annars ligger jag och stirrar upp i taket och går igenom det som hänt. Om och om igen. 
Men är man trött så glider man in i dvalan. Sen vaknar jag fram på natten. Men oftast somnar jag om men vaknar tidigt. Har drömt konstiga drömmar om begravningar. Inte Tomas begravning tror jag. Jag är konstant trött. Tar inga piller. Nästa vecka ska jag ta nya tag. Alltså i morgon. Och jag vill att alla de  här praktiska bestyren med bouppteckning och sånt snart ska vara över. 
(null)

Hoppas på en bättre dag

Publicerad 2022-02-20 07:08:27 i Allmänt,

Igår var en "skitdag". Jag mådde dåligt nästan hela dagen. Jag grät floder emellanåt. 
Just nu har jag en liten Belle bredvid mig i soffan. Hon ser på ett barnprogram. Jeanette småsnarkar på den andra delen av soffan. 
Mina glasögon gick sönder igår så nu har jag ett par gamla. Bara för att göra den dåliga dagen ännu sämre. De är inte lika bra för läsdelen. Måste lämna in dem. 
Jag har massor av praktiska saker att ta itu med. Men vet inte om jag orkar. Är lite förkyld, har nog blivit smittad av Belle. Varför? Varför blev mitt liv så här?


Lördag 19 februari

Publicerad 2022-02-19 08:32:28 i Allmänt,

En tung morgon. Är på Margaretavägen, sov så där. Tankarna kommer hela tiden. Men sover nog ändå fler timmar än vad jag är vaken. På morgonen kom ångestkänslorna och illamåendet. Ångest att jag kan stå i duschen, raka mina ben. Känns som jag borde ligga kvar i sängen för alltid, dra täcket över huvudet. Istället sitter jag i soffan, äter frukost och ser på menlösa Nyhetsmorgon. 
Varför är inte livet som vanligt. Varför sitter inte Tomas i soffans andra ände. Tittar på sin padda där han " uppdaterade sig". 
Men platsen är tom. Kommer alltid att vara så. Livet blir aldrig sig likt. Sorgen kommer att finnas med i mitt liv för alltid. Saknaden likaså. Jag hoppas att vi får in glädje igen.
(null)

Fredag 18 februari

Publicerad 2022-02-18 16:18:13 i Allmänt,

Idag har ändå varit en ganska bra dag. Frukost med Jeanette först på morgonen. 
Har orienterat med Anki och Magnus i Skrylle. 
Det gick mycket bättre än jag trodde. Efter dusch och bastu, åt vi på Skryllerestaurangen. 
Resten av dagen har tillbringats på Mätaregränden. Vi har varit och handlat mat till kvällen. Vi ska börja laga mat snart. Erika och Lennart kommer halv sex. 
Då och då kommer känslorna fram. Pratade en hel del med Anki och Magnus på vägen till Skrylle. 
Bara fortsätta att ta en dag i taget. 

16 februari

Publicerad 2022-02-16 10:34:25 i Allmänt,

Idag är det en vecka sedan begravningsceremonin. Kan inte säga att livet känns lättare. Tvärtom ibland. Det som är förändrat är att jag tänker leva. För min egen skull, för mina barns och barnbarns skull. För Erikas skull. Har gått en lång runda med mitt barnbarn Lykke. Jag lyssnade lite på " Jag kan ha fel" av Björn Nattikho Lindeblad. 
En intressant bok. 
Ska hjälpa till här hos min son. De har det tufft nu med småbarn och att sörja en far, svärfar och farfar som var och hälsade på nästan varje dag. Det får bli min uppgift och mitt läkande. 
Förhoppningsvis kan jag ta mig till gymmet idag. Måste kunna gå till de ställen som jag förknippar så med Tomas. Men det är ju bara bra minnen så varför skulle jag inte gå dit. 
Min fina Tomas, jag hoppas att jag kan känna att du är med mig alltid. Jag är inte särskilt troende men tanken att du är med mig alltid känns bra. 
Och någon gång ska jag sluta fråga varför, för alla svar kommer jag inte att få. Jag försöker förstå, förstå den smärta som gjorde att du valde döden framför livet. Älskade Tomas. 


Tisdag 15 februari

Publicerad 2022-02-15 21:08:20 i Allmänt,

Ännu en dag med gråt och sorg men även en del ljusa stunder. 
Hade bestämt att jag skulle ta mig till Skrylle och springa /jogga 5 km. Men i Skrylle har jag så många minnen med Tomas. Vi har sprungit där i mer än 40 år. Kommer fortfarande ihåg när vi sprang Skryllemilen för första gången tillsammans. Jag grät i backarna på slutet för de var så jobbiga och Tomas var bättre tränad än jag. Jag grät när jag sprang idag också. Jag tänkte på honom och när vi började springa tillsammans. Jag tänkte på vår sista tid. Analyserar den om och om igen. 
Det kändes bra att ha varit där och ha sprungit, duschat och bastat. Hade dock glömt handduken, fick låta bastun torka mig. 
Åkte och hämtade Belle på dagis. Jag och Oscar var sedan ute på lekplatsen med henne. På lekplatsen har man också då många minnen med Tomas och Belle. 
Hade bestämt att träffa Gunilla efter jobbet. Vi gick ner till stan och efter att ha varit både på John Scott ( som var fullbokad) och VED som var stängd så hamnade vi på Italia. 
Trevligt att träffa Gunilla. Det var roligt att prata med henne. 
Cyklade hem sen. Var hemma vid sju. 
Den här bilden fick jag av Anki och Magnus igår. 
(null)
Tänker att bilden nedan säger sanningen. 
(null)



14 februari

Publicerad 2022-02-14 17:26:37 i Allmänt,

Idag är det en månad sedan Tomas avslutade sitt liv. Det ofattbara hände, ingen av oss fattade att han mådde så dåligt. Vården svek, de borde vara proffs. Nu finns han inte mer. 
Idag har ändå varit en ganska bra dag. Belle och Lykke gör att man tänker på annat. 
Gick en lång runda med Lykke på förmiddagen. Jag och Oscar gick med Belle och Lykke och handlade på Fäladstorget på eftermiddagen när Johanna jobbade. 
Belle somnade på vägen hem. 
Oscar lagade spaghetti och köttfärssås till oss. 
Så den här dagen har känts normal emellanåt. Men ibland kommer illamåendet, ångesten och smärtan i bröstet. Och gråten. Men ändå en ganska bra dag. 
Det känns konstigt att känna att det nästan har varit bra. Det är bara för att jag befinner mig här. Hemma i lägenheten hade det nog känts mycket värre. 
Tomas varför? Den frågan kommer jag nog att ställa resten av mitt liv. 
(null)


Det var inte så här jag hade tänkt mig 2022

Publicerad 2022-02-12 11:28:10 i Allmänt,

Jag känner mig nästan bitter. Här sitter jag en fin lördag med två av mina älskade barnbarn men utan Tomas. Jag ville att vi skulle göra så mycket tillsammans. Jag känner en obeskrivlig sorg. Jag känner en stor ensamhet   Jag har barn och barnbarn, så glad för det. Jag har många att prata med men jag kan inte prata med Tomas. Jag kan prata, jag kan gråta men jag får inga svar. Jag är så jävla ledsen. 
Varför? Varför? Undrar när livet känns bara lite bättre? 
(null)

9 februari

Publicerad 2022-02-09 23:03:42 i Allmänt,

Idag har vi haft begravning för Tomas. Det blev en ljus stund. Det var fina blommor, vacker sång, ett fint tal. Bara så ofattbart att det här har hänt. Att idag har jag begravt min livskamrat. Hur kommer livet att bli? Han var min trygghet. Han var min bästa vän  
Jag har många omkring mig. Det känns bra.  En del säger att " det finns en mening med allt" Att det skulle finnas en mening med det här kan jag inte tro eller förstå. 
Jag måste ju gå vidare för mig själv och för min familj. Jag måste börja träna igen. Det kommer att kännas konstigt. Jag får tvinga mig själv. Inte känna dåligt samvete för att jag lever och kan träna. 
Det förvånar mig att jag kan se på TV, jag tycker inte att det känns rätt. Att jag ser på TV när Tomas inte finns mer. 
(null)

7 februari

Publicerad 2022-02-07 09:09:36 i Allmänt,

Ännu en natt har gått. Tror att jag ändå sovit lite mer den här natten trots att jag inte tagit vare sig sömnpiller eller naturläkemedel. 
Sömnbristen gör väl att man sover. 
Solen skiner, men man bryr sig inte. 
När jag grät i morse ville Belle trösta mig med en leksak. Det gör hon med lillasyster. 
Ska träffa Erika vid blomsteraffären, vi ska beställa blommor till begravningen. 
Kan fortfarande inte förstå att detta har hänt  


6 februari

Publicerad 2022-02-06 13:58:17 i Allmänt,

Ännu en natt med dålig sömn. Men jag ligger kvar i sängen och låter tankarna komma. På natten är det inte så mycket av ångest och olust. Jag går igenom vad som hände. Hur det kunde hända. Varför? Ja varför? Svaret på den frågan är väl att Tomas mådde så dåligt att han inte såg någon annan utväg. Så hemskt att veta att de inte kunde hjälpa honom på psyket. Men hur kunde det gå så fort? Kunde vi ha gjort mer? Borde vi ha förstått? Borde inte Psyk ha bättre kunskap, varför stoppade de inte honom? Vi får aldrig tillbaka honom. 
(null)

5 februari

Publicerad 2022-02-05 07:36:11 i Allmänt,

(null)

Igår var det 3 veckor sedan Tomas valde att avsluta sitt liv. Jag skrev i gruppen på Facebook,  SPES. Tycker att man får lite tröst där. Vi är så många som sörjer. 
Har sovit uselt, trots att jag haft lilla Belle bredvid mig. Hon vaknade tidigt, men jag var vaken. Har ingen aning om hur lite jag sover. Kollade klockan varje timme kändes det som. Låg vaken och tänkte på det ofattbara som hänt vår familj. 


2 februari

Publicerad 2022-02-02 07:45:15 i Allmänt,

Ligger bredvid mitt barnbarn Belle. Hon sover sött bredvid mig. Har sovit här hos Oscar och Johanna nästan alla nätter sedan den 14 januari. Det är mysigt. Det ger mig trygghet. 
Har sedan flera dagar slutat ta sömnpiller. Äter ett receptfritt läkemedel som innehåller naturliga saker. Tycker att det hjälper. Vaknar ganska många gånger. Tankarna kommer. Men jag somnar om. 
Igår träffade vi Mikael som ska hålla i begravningsceremonin. Han var jättebra. 
I övrigt,  dagarna går. Det är en fruktansvärd ångest som sveper in i en ibland. Ibland är det nästan normalt. Man önskar att det vore en mardröm. Pratar med Emelie, pratar med Oscar och Johanna, med  Erika, med Jeanette, med Niclas. Vi går igenom händelseförloppet, vi förstår inte att det kunde hända. Varför? Varför? 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela