Livet efter fjortonde januari.

Jag startade den här bloggen/dagboken 2012 då jag blev opererad för ett stort bukaorta-aneurysm. Jag ville komma tillbaka till livet. Det har jag väl gjort nu. Mina mål att springa ett marathon och Lidingöloppet 30 km är uppfyllda. Nu januari 2022 skulle "Livet börja", jag blev pensionär på"riktigt". Tomas min man skulle bli halvtidspensionär. Vi skulle göra så mycket tillsammans. Det som sen händer den 14 januari 2022 är det värsta som hänt mig hittills i mitt liv. Min fina Tomas avslutar sitt liv efter en kort tid av psykisk ohälsa. En del av mitt liv tar slut där. Jag har en stor fin familj och nu tar vi en dag i taget tillsammans. Men saknaden är så stor. Så min blogg fortsätter, jag behöver komma tillbaka ännu en gång. Men den här gången blir det så mycket svårare.

Vissa dagar är jobbiga...

Publicerad 2012-11-28 16:52:21 i Allmänt,

Onsdag.
En verkligen grå novemberdag, men nästan helt vindstilla. Problemet är att min mage inte fungerar. Trots Lunelax, plommonjuice, plommonpuré och fruktfibertabletter. Inatt har jag dock sovit, tog två av Erikas piller. Den här gången hjälpte de.
Vad har jag då gjort den här gråa dagen. Jag har i alla fall varit på gymet. Jag har jobbat med medlemslistan, jag har fixat räkningarna för den här månaden och satt in i pärmen för de tre senaste månaderna. Jag har varit och handlat. Förr skulle jag inte tycka att det här är något att nämna, men i mitt tillstånd så känns vardagssaker jobbiga. Men med julpyntet har det gått sämre. Och någon promenad kunde jag inte förmå mig att ta. Det är fuktigt , grått och kallt ute. Snart skall jag fixa mat.

Dagarna går

Publicerad 2012-11-26 20:27:31 i Allmänt,

Idag har jag varit igång mest hela dagen. Startade morgonen med att åka ner till Vårdcentralen för att ta prover. Sen blev det Ica Fäladstorget. Till gymet och körde samma som tidigare exclusive motionscykel. Hem. Fick kontakt med Kärlkirurgen och de tyckte att jag skulle vara heltid sjukskriven t.o.m. den 6 december då jag har återbesökstid. Jag hade sett fram emot att få börja jobba halvtid nästa vecka. Ut med Lufsen på en kort promenad. Det mesta av blåsten borta nu. Har börjat julpynta så att jag skall vara färdig till första advent. 17.30 spinning, tog det mycket lugnt eftersom det är första passet efter min operation.Sen har vi haft en lugn kväll. Kvällspromenad med Lufsen sen sängen och ligga och läsa. Har nu börjat en ny bok. Karin Wahlbergs "Glasklart".

Lördag morgon

Publicerad 2012-11-24 09:11:18 i Allmänt,

En grå och regnig morgon. Typiskt november. Måste ta mig till gymet idag. Tomas skall till Malmö och träna med Emelie. Känner att jag hellre tränar på Actic här hemma i Lund.
Återkommer senare idag.

Fredag 23 nov

Publicerad 2012-11-23 17:11:33 i Allmänt,

Idag kom jag upp ur sängen vid åttatiden. Igår hade jag en seg dag och det blev inte mycket gjort. På kvällen var jag dock på Glorias med några arbetskamrater och åt och tog en öl. Det var trevligt.
Idag blev det gymet. Joggade sakta i 11 min nu. Skall mycket långsamt öka tid och distans. Körde 10 min i 5 dagar. Skall nu köra 11 min också utspritt på 5 dagar. Ibland blir det någon vilodag mitt i också.
Sen lite ben och armövningar. Har börjat med mycket låga vikter och ökar nu på en del av dem 1 kg varje ny gång. Sen cyklar jag i 15 min med mycket lågt motstånd försöker hålla en bra frekvens på trampandet.
Tog ut den den lille hunden på en kortare runda och gick sen själv nästan 7 km. Det tog 1.20.
Emelie och Mikael kommer i kväll så jag har precis varit på Willys och handlat så sen skall här lagas fisksoppa.

Tisdag 20 nov

Publicerad 2012-11-20 16:44:00 i Allmänt,

Efter två fantastiskt bra dagar kom en liten dipp igen. jag sov jättedåligt i natt. Gick upp tidigt eftersom jag skulle på återbesök på KK i malmö för ett ultraljud.
Vi var där i god tid, men fick vänta. Men allt var bra så det kändes väldigt bra.
Vet inte varför den här dagen har varit så jobbig. Var på systemet på Nova och handlade 2 flaskor presentvin till i kväll. Vi skall ha vår årsavrundning i Skrylle i kväll.
Sen blev det en kort promenad med slöe Lufsen. Till gymet, körde jogg 10 min med mina fivefingers, lite ben och armövningar. Avslutade med 15 min lätt motionscykel.
Sen låg jag nog och vilade en hel timme innan jag släpade ut mig själv och den nu ännu slöare hunden. Jag tror inte att han skall få följa med på längre turer. Det tar för lång tid.
Nu skall jag snart gå bort till Delphi, där Anki hämtar upp mig.

5 veckor sedan

Publicerad 2012-11-18 21:58:24 i Allmänt,

Så har det gått 5 veckor. Och det har varit en bra dag. Emelie och jag gick en runda i Skrylle med Lufsen. Vädret var grått och det var alldeles vått i luften.Sen gick vi på gymet också. "joggade2 på löpbandset mkt sakta även idag 10 min. Sen lite arm och benövningar.
När vi kom från gymet så var Leif och Helena här. Med en alldeles bedårande blomma.Sen har det blivit mycket tv tittande.

Dagarna går...

Publicerad 2012-11-16 20:04:28 i Allmänt,

Ja vad ska man säga, dagarna går. Och nog blir det lite lättare för var dag. Men att skaka av sig missmodigheten är svår. Att bara ta sig upp ur sängen på morgonen.
I går firade vi Emelies 23 årsdag på Napoli i Malmö. God mat, Daniel, Jeanette och barnen slöt också upp.Det var trevligt.Oscar hade dock en massa annat för sig som var viktigare.
Vad har jag då gjort idag? När jag väl segat mig ur sängen, ätit frukost och tagit ett långt varmt bad cyklade jag till Willys och handlade. Tog mig till gymet också en stund och joggade mycket sakta i 10 minpå löpbandet innan jag styrketränade lite, avslutade med 15 min lätt cykling.Hem och vila på soffan. Tvingade sen ut kroppen på en promenad nästan 6 km, tog 1 tim och 5 min.
Sen lagade jag mat, spenat och laxpaj. Den var riktigt god.
Sen har vi sett 2 avsnitt av Mad men, säsong 5. Serien har flippat ut ganska ordentligt nu.
Klockan är bara drygt åtta, fattar inte vad jag ska göra fram tills dess jag ska gå och lägga mig. dagarna är långa och innehållslösa.
F-n jag vill känna mig bra igen.

En månad sen

Publicerad 2012-11-14 16:58:58 i Allmänt,

Idag är det en månad sen. Vid den här tiden då hade jag kommit till uppvaket. Av det kommer jag inte ihåg någonting.
Ännu en typisk novemberdag har det varit. Cyklade c:a 7 km i morse efter en ganska seg morgon. Skulle träffa Kristiina på Fäladstorget strax efter ett. Sen åt vi på Delhi.Sen drack vi kaffe härhemma.
Har precis kört henne hem. Hon skall jobba 3 nätter på rad, tufft.
Idag orkar jag inte laga mat till Tomas. Känner mig trött trots att jag inte gjort särskilt mycket.
Fick en bok av Kristiina, Blondie, den skall jag börja läsa nu. Jag har verkligen hunnit läsa en massa böcker.

Tisdag 13 nov

Publicerad 2012-11-13 10:49:00 i Allmänt,

Gråmulen dag. I morgon är det exakt en månad sen jag blev opererad. Fortfarande är det upp och ner. Det är så lätt att känna missmodighet. Har varit på badet. Det tar på krafterna. Men det känns som jag måste försöka. Skönt att sitta i bastun efteråt.
skall ut till Nova nu en stund.
Klockan är halv fyra. Köpte en cykel, en vanlig tantcykel. Min mountainbike är för opraktisk när man skall handla och svår att komma på och av. Har provcyklat den tur och retur Fäladstorget. Där jag handlade på ICA och Apoteket. Sen har jag varit ute och gått, ingen långrunda, den är bara drygt 3 km, får bli längre i morgon. Nu skall jag vila lite och sedan laga mat. Inget smakar längre, försöker tvinga i mig frukt. Hittills har jag fått i mig en banan och en clementin. Fattar inte att det kan kännas så. Jag har älskat frukt tidigare.

En bra dag

Publicerad 2012-11-10 17:42:00 i Allmänt,

Lördag och snart kväll. Det har varit en bra dag. Egentligen skulle den här bloggen mest handla om min träning och vägen tillbaka till livet. Så mycket träning blir det nu inte mest oro för magen som inte fungerar och "stumma och konstiga" ben som ibland känns som styltor att gå på.När man vaknar på morgonen känns benen avdomnade. Jag vaknar också varje timme natten igenom. Erika erbjöd mig piller att sova på men jag vill försöka lite till.
Jag har dock gått 5km i dag.I Skrylle på 54 min. Provade att jogga lite mellan ett par lyktstolpar, men vilken konstig känsla. Men det kanske är som med simningen , nästa gång jag provar känns det bättre. Och magen försäker jag hålla i gång med Lunelax sånt som de ger till åldringarna på hemmet.

Tisdagskväll

Publicerad 2012-11-06 21:43:35 i Allmänt,

Inga gråtattacker idag. Började starkt med att gå till badet för att simma. Kallt i vattnet. och det kändes inte alls bra att simma bröstsim. Så jag låg på rygg och gjorde benspark istället. Sen fick jag sitta en lång stund i bastun för att tina upp.
Eftersom vädret var fint åkte vi till Skrylle, vi hade Lufsen med och gick 3 km:s rundan. Efter det var jag ganska trött så det blev ganska mycket vilande i soffan. 20 min på motionscykeln med mycket lågt motstånd. Lite träning för armarna och så en kvällspromenad.Det var allt för idag.

Varit hemma en vecka nu

Publicerad 2012-11-05 21:57:00 i Allmänt,

En vecka sedan jag kom hem. Hade nog tänkt att allt skulle flyta på mycket enklare. Att jag inte skulle drabbas av gråtattacker. Vi åkte till Ikea och handlade ett överkast. Det tog verkligen på krafterna men det känns bra att göra såna saker. Kom iväg till gymet. Det gick väl sisådär. Försäkte köra lite för armarna, men fick sitta ner eftersom jag kände mig yr och det gjorde ont. Gick sedan på bandet 2 km. Varit en ganska bra kväll. Katta har varit på besök. Vi har sett på Dowvton Abbey. I kväll gick vi en promenad med Lufsen. Förhoppningsvis kommer jag i väg till bassängen i morgon. Skall se om det går bra att simma.

Varför måste det kännas så svårt

Publicerad 2012-11-03 19:02:06 i Allmänt,

Vet att jag måste ha tålamod. Att det tar tid för kroppen att läka. Men att vakna på morgonen och inte kännas sig bra det är jobbigt. Ändå har det varit en ganska bra dag. Gick själv upp till Klosterängshöjden i morse. Det regnade mest hela tiden. Har cyklat på motionscykeln utan någon större entusiasm 3 x 15 min. Tomas, jag och Lufsen har också tagit en promenad.
Har försökt att stoppa i mig så mycket mat som möjligt så att jag går upp i vikt.Vi har sett ett avsnitt av Downton Abbey (Tror att det heter så)Vi var bjudna på fest till Janne och Anna i kväll så Tomas har gått dit en stund.Nu skall jag sätta på en kopp kaffe och försöka pressa ner lite mer mat.

Varit hemma i 4 dgar

Publicerad 2012-11-02 17:15:28 i Allmänt,

Så har jag då varit hemma i 4 dagar. Ompysslad av Emelie som själv mått dåligt av den här sjukdomsperioden. Den har påverkat oss alla. Känner att mina barn har varit ett stort stöd. De har kommit på besök, ringt och skickat uppmuntrande meddelande. Många andra har också stöttat. Gunilla som sms:at mig varje dag, som varit här ock hälsat på idag. Anki som besökt mig både på sjukhuset och hemma. Och många andra som skickat sms och ringt. Det har verkligen varit till stor hjälp.
Nu gäller det att komma tillbaka. Har börjat cykla på motionscykeln. Men skall snart ta mig till gymet, om det inte blir i morgon så i övermorgon.
Morgnarna är svåra. Kroppen känns som om den körts över av en ångvält. Och det man har lust till är att bara lägga sig ner igen. Det har Emelie hindrat mig ifrån.
Tänkte att jag skall använda den här bloggen till att skriva av mig på. När det känns bra, när det känns svårt.
Nu skall jag försöka laga lite mat. `Första gången efter mitt insjuknande.

Sista veckan på sjukhuset

Publicerad 2012-11-02 17:02:00 i Allmänt,

Måndag 22 oktober
Har varit en tuff natt, sov inte mycket. Fick dubbeldos av Oxycontin samt Ibumetin och Oxynorm. Jag kunde inte sova utan låg och hallucinerade. Hade hemska vaken mardrömmar. Somnade inte förrän klockan två på natten.
Emelie har varit här varje dag klockan 10 innan hon har gått till jobbet. Jeanette brukar titta in efter jobbet på vägen hem. Niclas har kört hit när han slutat jobbat. Oscar har tittat upp eller sms:at. Tomas har varit här varje eftermiddag fram till kvällen. Jag har fått många sms och telefonsamtal.
Emelie hade i dag lite skönhetsbehandling på mig.Det kändes lyxigt. Hon hade också med sig en räkmacka. Den kunde jag äta upp nästan hela. Hon hade också med sig en värmedyna till mig.
Klockan halv tolv var det dags för besök på KK. Man konstaterade att blödningen kom från livmoderslemhinnan, kanske orsakat av operationen. Dock måste en sådan blödning följas upp. Så jag måste dit om några veckor.
klockan 14.00 var det dags för en CTA. Vad jag förstår så såg allt bra ut.
Försökte äta av maten. Kunde kanske äta 4 köttbullar. Har provat den vegatariska maten. Den är om möjligt ännu äckligare än köttmaten.
4 påsar Movicol, plommonjuice och plommonpure.
Rubens födelsedag idag.
Tisdag 23 oktober.
11:e dagen på sjukhus. Har varit en jobbig natt. Kunde inte somna förrän framåt morgonen. Kändes bättre när jag vaknade och jag kunde gå och duscha. Det gick bra att äta frukost, men det är så många dofter överallt. Jag har så svårt att klara av dem. Det är så jobbigt att sitta i matsalen. Folk äter så mycket. Hela brickan full med mat har hon lastat hon som sitter framför mig. Och så pratas det sjukdomar.
Jag vill verkligen gå på toaletten. Det upptar nästan all min tankeverksamhet just nu.
Har fått en ny rumskamrat. Inte lika trevlig som min förra kanske, men helt ok.
Klockan är snart halv fyra,. Byxornas gummiband trycker hårt på min mage. Jag har bett Tomas köpa en onepiece till mig.
Var tvungen att äta frukostkorv idag. Orkade inte en hel. Maten är bara så äcklig. Ingenting smakar. Jag antar att det är alla mediciner man stoppar i sig.
Och nu förstår jag varför man från avdelningarna inte vill att man sätter nålen i armvecket. Som patient är det mycket jobbigt och det gör ont när man använder armentrots att bara plastslangen sitter kvar.
Och så har jag varit på toaletten.
Klockan är snart 21.30. Skall snart gå och lägga mig. För mina ”skinkbesvär” h ar jag fått Orudisgel. Jag smorde mig sen så mycket på natten så jag var fastklistrad vid lakanet när jag vaknade.
Min nya rumskamrat Aina har en propp i armen. Hon får trombolys för detta.
Själv har jag fått 2 nya tabletter. Trombyl och Simvastin. Och bara så där käckt säger de till mig att de skall du äta resten av ditt liv. VARJE DAG RESTEN AV MITT LIV.
Onsdag 24 oktober
2 månader kvar till julafton.
Kunde sova fram till halvfyra sen började det verka i skinkan igen. Ronden har varit här. Mina levervärden är förhöjda. Kanske är det medicinerna som påverkar dem. Man kommer därför att sätta ut Oxycontinet. Mina skinkbesvär verkar de ha gett upp hoppet om att kunna smärtlindra.
Fredag 26 oktober.
Nu är allt bara grått och trist. Jag år illa, har ont och känner mig sjuk. Kanske kan jag gå på permis i morgon. Fattar inte hur jag skall klara en natt till. Är nu inne på rumskamrat nummer 4, Astrid, hon snarkar mycket. Hon har fått Actilysebehandling för propp i benet, för detta skall hon nu vara botad. Men i natt larmade hennes sprutpumpar. Man bytte sprutor så det var svårt att sova.
Idag fick det bli rullstol ner till entrén. Det känns som ett nederlag. De första dagarna kunde jag gå mycket mera. Nu är jag, orkeslös och svimfärdig. Jag lyckades få i mig en Lakritspuck.
Men jag mår bara illa och tabletterna jag får hjälper inte.
Jag har haft många besök.
Anki var här i förrgår. Erika och Lennart var här igår. Har pratat ned Agge, det kändes bra. Hon om någon vet hur det är att kämpa sig tillbaka.
Söndag 28 oktober
Nu är det 2 veckor sedan jag opererades. Vissa delar av den här tiden har försvunnit i illamående och smärttöcken. Trodde nog att jag skulle kunna skriva varje dag men visa dagar har jag mått alldeles för dåligt.
Provade att åka hem på nattpermis i fredags. Det gick inte så bra. Mådde illa hela tiden och kräkte 2 gånger. En hemsk natt. Åkte tillbaka tidigare än vi skulle. Just nu är det mesta skit och jag mår ILLA.
Söndag 28 oktober
Yddingeloppet
Permis igen. Vi åt lunch hemma hos Erika. Lax och ris. Det smakade underbart. Äppelkaka till efterrätt.
Det blev en ganska bra dag och kväll. Men vi måste vara tillbaka på avdelningen tidigt i morgon bitti.
Niclas, Anette och barnen tittade in. Och den snälla söta Gunilla hade lagt en bok i min brevlåda. Hon tittade in en kort stund efter träningen på Actic.
Måndag 29 oktober. Gerds födelsedag
Idag kommer jag att skrivas hem. Agrafferna är bortplockade.
Så blev det dags för utskrivningssamtal. Och jag är glad att Sigge är av en annan uppfattning när det gäller träning efter att jag läkt. Enligt honom kan jag göra det mesta. (Flera av de andra läkarna sa att jag inte skulle anstränga mig). Han satte också ut Simvastinet till min stora lycka. Jag tror att det är det som gjort mig så illamående.
När jag blivit friskare så skall jag försöka ta reda på internet hur andra som varit i min situation gjort med sin träning.

Söndag 21 oktober

Publicerad 2012-11-02 16:56:00 i Allmänt,


Klockan är 9. Hyfsad natt. Ont till vänster i ryggen mot skinkan som vanligt. Feber. Och den blodblandade vätskan har ökat ytterligare. Det känns lite trist. Tänker de skicka hem mig med feber och de här rinnande sakerna? Jag känner mig lite skräckslagen.
Jag tänker också på att vi i detta nu skulle ha suttit på planet till Las Playitas. Svårt att föreställa sig det ens.
Snart lunch och jag blir illamående bara jag tänker på mat. Och jätteont i skinkan när jag är uppe och går. Hoppas att jag kan få äta här inne på rummet. Jag har pratat med Tomas, Gun Marie och Jeanette. Det piggar upp en lite.
Och så dricker jag Movicol för att magen skall komma igång.

Dagarna efter operationen

Publicerad 2012-11-02 12:10:48 i Allmänt,

Tror att det är torsdag idag. Blev opererad i söndags och operationen gick bra. Det säger alla glatt och på uppvaket skojade en sköterska med mig och sa; Siv var glad att du ligger där i sängen och inte är ute i det där ösregnet. Jag tyckte inte att det var skoj.
 
Fredag 19 oktober
Det är klart att jag känner mig bättre. Det går nog över förväntan och efter nattens regelbundna smärtlindringar har jag kunnat sova mesta delen av natten. Men jag känner mig inte pigg för det. Att vara här på kärlkirurgen 10 är bättre än vad jag trodde. De flesta av personalen är proffsiga. Jag var livrädd för att flyttas hit efter att ha varit uppkopplad hela tiden och övervakad på uppvaket. Men samtidigt hörde man väldigt mycket av vad personal sa där till varandra och om en själv och andra patienter. Det känns ändå som de flesta här kan sina saker bra.
 
Natten mellan onsdag - torsdag hade jag så ont i vänster skinka att jag låg och grät. De lyckades inte smärtlindra mig. Jag sov i princip ingenting. En sköterska sa till mig att man måste ha lite tålamod. När de plockade bort den epidurala bedövningen på natten sattes det inte in någon ersättning för den smärtlindringen förrän dagen därpå.
 
Lördag 20 oktober
Nu har jag varit här i en vecka. Har sovit bra i natt. Vaknat några gånger. Men nu i två nätter har vi haft en underbar sjuksköterska, Veda. Hon känns som en mamma som pysslar om en, fast hon är ungefär lika gammal som jag. Att äta är svårt. Nu får jag lov att äta fast föda, men så fort jag ser tallriken vill jag kräkas. Alltid en jätteportion och allt luktar likadant. Antagligen är det min medicinering som gör att allt luktar illa. Jag trodde att jag skulle sluka allt i min väg när jag väl fick äta, men så har det inte blivit.
 
Dervla ringde. Jag låg där och kände mig så missmodig. Vi pratade en ganska lång stund och det kändes bättre efter det. Nu ser jag fram emot att Jeanette och Emelie kommer hit. Vi ska gå ut och de ska handla med sig något att äta. Jag har önskat mig en räkmacka.
 
Dricker nu Movicol, den ska hjälpa magen att komma igång. Min rumskamrat dricker också. Hoppas att vi inte behöver gå på toaletten samtidigt. Min rumskamrat är IVA sköterska, så vi har en del att prata om. Hon har också varit hos oss på neuroröntgen som patient.
 
Fortfarande lördag och än så länge bästa dagen. Jeanette och Emelie hade handlat med sig en räksallad till mig och mackor till sig själva. Den smakade inte som jag hade tänkt mig. Räkorna var sådana som legat i saltlag, jag brukar kunna äta dem men nu var de alldeles för salta. Dressingen var mycket kryddad. Jag hade säkert uppskattat den om jag varit normal. Men nu, urk.... Vi satt ute i solen och åt. Idag råder ett fantastiskt väder.
 
Någon av dagarna efter min operation träffade jag min kirurg. Han ritade om teckningen till mig. Han sa också att om allt flöt på utan komplikationer så skulle jag kunna träna i stort sett som vanligt igen.
 
Tomas kom hit i eftermiddag med en sallad som han hade handplockat. Den var säkert jättefin men jag kunde inte äta något av den. Det fick bli knäckemacka och någon slags minestronesoppa. Känner mig som en otacksam och hemsk människa. Det är svårt med ätandet just nu. Han hade med sig vindruvor, plommon, päron och en Blutsaft. Vindruvorna var underbart goda. Jag blödde 4,5 liter blod vid operationen så jag antar att mitt blodvärde inte är det bästa. 1 liter fick jag tillbaka i form av "tvättat blod".
 
Snart ska jag gå och lägga mig. Just idag är det tre veckor sedan Lidingöloppet. Idag skulle Emelie och jag deltagit i Actic Day. Imorgon skulle jag och Tomas ha flugit till Las Playitas. Jag ligger här och är lagad i alla fall.

Dagarna innan operationen

Publicerad 2012-11-01 19:06:57 i Allmänt,

Lördag eftermiddag 13 oktober
En konstig känsla att befinna sig som patient. Misshandlade armar. Mina fina kärl. Hur kan man misslyckas så?
 
Jag ser fram emot måltiderna, kaffet och naturligtvis besöken. Jeanette, Emelie och Tomas har varit här ett par timmar. Av Emelie och Jeanette fick jag Elle Mat & Vin, en smaskig chokladkaka följde med tidningen. Mitt liv har på kort tid förändrats så mycket. Egentligen har jag känt knölen under mycket lång tid, men nu i sommar har det skett en förändring. Så till sist beställde jag tid till läkare.
 
Torsdag 11 oktober
I torsdags morse var jag på Sankt Hans Hälsocentral. Jo de kunde ju konstatera att mycket riktigt finns där en mycket stor knöl. Jag gick gråtande till jobbet. På läkarnas bekymrade miner förstod jag ju att det här kunde vara en malign tumör. Torsdagen kändes tung, men kvällen blev ändå ganska bra. Vi gick Ulastigen i Skrylle Tomas och jag. Vi pratade om tiden som skulle komma, att den kunde bli tuff. På natten kunde jag sova ganska bra.
 
Fredag 12 oktober 
Fredagen gick mycket till att vänta på CT-remiss från Sankt Hans Hälsocentral. Ann kollade och pratade med Röntgen 1. Mette skulle göra CT:n. Helena D och flera andra fick ta emot mycket av min ångest. Halina hade köpt en chokladkaka till mig som tröst. Den tröståt jag på fredagskvällen. Jag hade verkligen en fruktansvärd ångest. Jag tänkte på hur jag skulle klara att kämpa på. Tänkte på att jag inte skulle bli 65 år, ha maten klar till Tomas nr han kom hem från jobbet. Kollade mina provsvar, två stycken var rödmärkta, förhöjda. Jag googlade, det ena gällde coloncancer och det andra skada på levern. Jag hade bilden helt klar för mig: coloncancer med levermetastaser. Så fruktansvärd den eftermiddagen var. Jag försökte sysselsätta mig med olika saker och Didriksson var en klippa. Klockan blev fyra, nu var det dags för CT:n. Mette hade fått ner Johan O som hjälp. Det kändes verkligen bra. Bättre än de två kunde jag inte få. Mette satte gröna nålen med precision som vanligt. Händerna ovanför huvudet. Fan vad liten jag kände mig. De började köra, men sen blev maskinen tyst. Mette kom in och sa att de skulle kalla på en doktor för att rätt undersökning skulle göras. Det blev CT aorta istället. Ett stort aortaaneurysm. Kan ni fatta hur det kändes. Jag var GLAD för ett gigantiskt aortaaneurysm! Kärlkirurg tillkallades. De rådde oss att åka till akuten i Malmö för att etablera kontakt. Hem, äta lite, lämna Lufsen till Erika. Sen Malmö och akuten. Vi fick vänta cirka en och en halvtimme innan vi fick komma in. Jag fick först ligga på ett övervakningsrum. Fullt uppkopplad, stirrigt var det. Kirurgdoktorn Karolina kom och pratade med mig och informerade om vad som skulle hända härnäst. Jag hade ju trott: Endovaskulär behandling med stent, men mitt aneurysm var mycket komplicerat och de hade tittat på bilderna och enats om att öppen kirurgi vore det bästa. Läskigt. Blev inlagd. Kom till avdelning 10 på Kärlkirurgen.
 
Första natten fick jag vara ensam på rummet. Sov dåligt. Nu när jag vet om det här med aneurysmet så känns det så mycket mer.
 
Lördag 13 oktober
Klockan 5.45 kom de in och störde för en temperaturkontroll, 37,2 grader. Försökte somna om. Frukost klockan åtta. Fick en pratsam herre till bordet. Han hade diverse sjukdomar. Han hade gjort en angio hos oss på neuroröntgen. Tillbaka till rummet, kollade Facebook. Skickade lite sms. Lite olika kontroller, puls, EKG, blodtryck. Så nästa höjdpunkt: lunchen, någon slags friterad fisk, potatis och gröna ärtor. Helt OK. Samma pratsamme man vid bordet.
 
Lördagkväll 13 oktober
Nu är klockan 20.10. Alla har åkt hem. Niclas har också varit på besök. Tomas och Emelie var här för andra gången, med sig hade de Erika i rullstol (tillhörde dialysen, upphittad på vägen) och Oscar. Roligt att träffa alla. Nu har jag fått en rumskompis, en man. Han har åkt till röntgen för att göra en CT angio.
 
Jag hoppas att jag blir första patient imorgon. Jag vill helst inte vänta. Jag vill ha det överstökat.
 
Jag hoppas verkligen att det går bra.
 
Jag fick en klexane spruta i magen. Det gjorde skitont efteråt. Dessutom sa sköterskan att jag var för mager. Det var inte hon.
 
En sak vet jag nu med bestämdhet. Den förfyllda koksaltsprutan måste ha någon form av tillsats. Man får en obehaglig smak i munnen och lukt i näsan.
 
Jag fick träffa den andra kirurgdoktorn, Sigge, som ska vara med på operationen. Trevlig, gjorde en teckning till mig. Jag känner förtroende för de båda läkarna.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela